specjalnie

AKCJA
Transport bezpłatnie

Szukaj

Hodujemy zioła w kuchni 2014-05-09

 

Hodujemy zioła w kuchni – zioła wyhodowane z nasionek dlugo wytrzymają, dodadzą pokarmom smak i orzeźwią przebywanie w kuchni kawałkiem zieleni przez cały rok.

 


W tym artykułe się dowiecie: jakie zioła wysadzić, o ogólnych zasadach uprawy ziół, jak je wysadzić, gdziejak je kombinować, jak je zbierać


Hodujemy zioła w kuchni


Pachnące zioła, które były wyhodowane w kuchni są doskonałym składnikiem w pokarmach dietetycznych, z powodu wysokiej zawartości witamin. Zioła hodowane w kuchni są świeże a podczas gotowania zawsze pod ręką. 



http://www.rostliny-semena.cz/galerie/01majoranka_1355438162.jpg


 

Czy decydujecie się, jakie zioła wysadzić?


Wybierajcie więc według tego, co najbardziej uwielbiacie gotować. Nie może zabraknąć lubczyka do doprawienia zup, pietruszki, szczypiorka, bazylii oraz rokiettki do makaronów i zupy pomidorowej, kolendry do kuchni azjatyczkiej i wietnamskiej, majeranka do marynat, placków ziemniaczanych, koperku do sosów, tzatziki, do łososia albo kiszonej kapusty, tymianku, anyżu gwiazdkowego, rozmarynu, cząbera, oregana do kuchni włoskiej i francuzskiej, rzerzuchy na chleb z masłem,

tip

Zioła mogą też pełnić funkcje dekoracyjną, jeśli umieszcimy je do pięknych osłonek.

 mięty i melisy do pachnącej herbaty … lawendy nie tylko dla pocieszenia oka, ale także trybuly, krzyżownicy, szałwi… prawda, że nie macie aż tak duży parapet? Nie szkodzi. Niektóre zioła mogą być w doniczkach lub pojemnikach razem, można także użyć garnka kaskadowego do hodowli ziół.   

 


Żeby zapewnić sobie wielke zbiory i mnóstwo witamin niezbędne jest dowiedzenie się, które gatunki ziół mogą być hodowane razem, jakie są ich wymagania na ziemię i podlewanie, czy jeden gatunek nie rośnie zbyt dziko, żeby nie uciskał drugiego lub czy zdąrzycie zioła wykorzystać.

 

Ogólne zasady hodowania ziół w kuchni, na parapecie


  • Zioła w doniczkach mają mniej podłoża i dlatego szybko wysychają. Podlewać trzeba regularnie, nawet każdy dzień. Przyda się też zraszanie.
  • Zioła wymagają dużo swiatła, darujcie im chociaż część miejsca na parapecie.
  • Zioła uwielbiają temperaturę koło 15-20°C.
  • Zbyt wielke nawożenie nie jest wymagane.
  • Zioła pracują z wami, czasami z nimi pogadajcie, powiedzcie, jak ładnie rosną

  


http://www.rostliny-semena.cz/galerie/01tymiuin_1355438173.jpg


 

Jak poprawnie sadzić zioła


Luty jest najlepszym czasem do wysiewanie ziół. W mieszkaniu na parapecie ale możemy uprawiać zioła z nasionek przez cały rok. Trzeba wybrać odpowiedznią doniczkę. Polecana jest doniczka gliniana niż plastikowa. Jeżeli jednak zwolimy plastikową, to polecana jest doniczka samonawadniająca. Na spód dajemy gliniane skorupy, kawałki cegieł, kamyczki lub żwir. Dodajemy glebę – podłoże wymieszane z kompostem i piaskiem.

tip

Podłoże do uprawy ziół powinno być przepustne i lekkie.

Doniczkę wypełniamy ziemią do cca 2 cm od górnej krawędzi. Kładziemy nasionka, nie trzeba dawać duże ilości, wystarczy 8-10 sztuk. Nasionka lekko przygnieciemy i zasypiemy cca 1 cm gleby. Jeżeli wyrosną wszystkie nasionka, trzeba je poprzesadzać w doniczkę. Ważne jest regularne podlewanie, polecane jest zraszanie ziemi.  

 

 

 

Gdzie uprawiać zioła

 

Idealnym stanowiskiem jest okno skierowane na południe lub zachód, żeby promiennie słoneczne dochodziły przynajmniej 6 godzin w ciągu dznia. Podlewać trzeba regularnie rano albo wieczorem, ale bardzo ostrożnie, żeby zapobiec ich przelaniu, bo w takim razie korzenie mogłyby zgnić. Wrażliwe na przelanie są: bazylia, szczypiorek, pietruszka i mięta. Nawożenie nie jest zalecane. Do nawożenia można użyć np. lekki odciek z pokrzyw i mniszków lekarskich. Zamiast nawożenia polecamy przesadzenie roślinek wieloletnich raz do roku do świeżej gleby. Zioła hodujemy dla ich świeżego zapachu i smaku a ten jest najlepszy właśnie u młodych roślinek. Spokojnie można zużyć całą roślinkę starszą rok i wysadzić nową. Nie trzeba być smutnym, jeżeli niektóre roślinki umierają, chodzi o zioła jednoletnie (kolendra, koperek albo bazylia) i powinno się je po roku ponownie wysadzić.

 

Kombinacje ziół w doniczkach


Najbardziej znane zioła na parapet to – bazylia (wypróbujcie różne gatunki, od listków czerwonych do kędzierzawych albo cytrynowych), oregano, tymianekszczypiorek, kolendraszałwia, rozmarynmięta, majeranekkoperek.

W jednej doniczce dobrze się znoszą: pietruszka, szczypiorek, tymianek, oregano, szałwia. W drugiej można mieć: anyż, koperek, kolendrę, pszczelnik i koper. W trzeciej można mieć różne gatunki bazylii.  Razem dobrze rosną: bazylia, cząber, majeranek, trybula, rzerzucha, koper. Jeżeli chcecie sadzić w parach, dajcie razem koper i kolendrę, bazylię z trybulą, albo pietruszkę z koprem. Rośliny wymagające wiecej przestrzeni, które mogłyby ściskać inne kwiaty to: oregano, szałwia, mięta, tymianek i ogórecznik. Zioła hodowane w domu nie mają tendencji rosnąć zbyt szybko, są mniejsze i wyciągniete do światła.  

 

 

 

Jak zbierać zioła

Najwcześniej 6 tygodni po wysadzeniu. Zbieramy świeże pędy albo tylko liście. Zioła trzeba zbierać zanim wykwitną. Bazylii nie dajcie kwitnąć bo wtedy liście mogłyby być gorzkie. Przy zbierze obcinajcie pędy tak, żeby bazylia nie wykwitła. Majeranek i tymianek obcinamy tuż nad ziemią zanim wykwitną. Roślinka bardzo szybko odrośnie. Mięcie obcinami końce, żeby roślinka stała się silniejszą, zbieramy tylko liście.

Zioła można też suszyć, ale polecamy roślinki obciąć i w pojedynczych woreczkach dać do zamrażarki. Koperek można przetworzyć w słodkokwaśnej zalewie.

Najłatwiej i najszybczej rośnie rzerzucha. Jest to najlepsze zioło dla początkująchy zielarzy i do hodowania z dziećmi. Nasionka wysiewamy na tackę z celulozą, watą i po 3-7 dniach zbieramy roślinki o wysokości 4-6 cm.

tip

Rzerzucha nadaję się do domowych serków na chleb lub prosto na chleb z maslem.

Dzieci będą się bardzo dobrze bawić i jednocześnie będziemy rozwijać ich zainteresowanie ziołami i ich użyciem w kuchni. Od rzerzuchy jest tylko krok do ogródka ziołowego na parapecie. Zakochajcię się w smaku świeżych ziół, bo ten kawałek zieleni orzeźwi waszą kuchnie.