Hodujemy zioła w kuchni – zioła wyhodowane z nasionek dlugo wytrzymają, dodadzą pokarmom smak i orzeźwią przebywanie w kuchni kawałkiem zieleni przez cały rok.
W tym artykułe się dowiecie: jakie zioła wysadzić, o ogólnych zasadach uprawy ziół, jak je wysadzić, gdzie, jak je kombinować, jak je zbierać.
Hodujemy zioła w kuchni
Pachnące zioła, które były wyhodowane w kuchni są doskonałym składnikiem w pokarmach dietetycznych, z powodu wysokiej zawartości witamin. Zioła hodowane w kuchni są świeże a podczas gotowania zawsze pod ręką.
Czy decydujecie się, jakie zioła wysadzić?
Wybierajcie więc według tego, co najbardziej uwielbiacie gotować. Nie może zabraknąć lubczyka do doprawienia zup, pietruszki, szczypiorka, bazylii oraz rokiettki do makaronów i zupy pomidorowej, kolendry do kuchni azjatyczkiej i wietnamskiej, majeranka do marynat, placków ziemniaczanych, koperku do sosów, tzatziki, do łososia albo kiszonej kapusty, tymianku, anyżu gwiazdkowego, rozmarynu, cząbera, oregana do kuchni włoskiej i francuzskiej, rzerzuchy na chleb z masłem,
Zioła mogą też pełnić funkcje dekoracyjną, jeśli umieszcimy je do pięknych osłonek.
mięty i melisy do pachnącej herbaty … lawendy nie tylko dla pocieszenia oka, ale także trybuly, krzyżownicy, szałwi… prawda, że nie macie aż tak duży parapet? Nie szkodzi. Niektóre zioła mogą być w doniczkach lub pojemnikach razem, można także użyć garnka kaskadowego do hodowli ziół.
Mieszanka zawiera nasiona anyżu, kopru, kolendry, pszczelnika oraz kopru włoskiego polecane do zasiewu na szeroko na grządkach.
2,31 zł
Żeby zapewnić sobie wielke zbiory i mnóstwo witamin niezbędne jest dowiedzenie się, które gatunki ziół mogą być hodowane razem, jakie są ich wymagania na ziemię i podlewanie, czy jeden gatunek nie rośnie zbyt dziko, żeby nie uciskał drugiego lub czy zdąrzycie zioła wykorzystać.
Ogólne zasady hodowania ziół w kuchni, na parapecie
Luty jest najlepszym czasem do wysiewanie ziół. W mieszkaniu na parapecie ale możemy uprawiać zioła z nasionek przez cały rok. Trzeba wybrać odpowiedznią doniczkę. Polecana jest doniczka gliniana niż plastikowa. Jeżeli jednak zwolimy plastikową, to polecana jest doniczka samonawadniająca. Na spód dajemy gliniane skorupy, kawałki cegieł, kamyczki lub żwir. Dodajemy glebę – podłoże wymieszane z kompostem i piaskiem.
Podłoże do uprawy ziół powinno być przepustne i lekkie.
Doniczkę wypełniamy ziemią do cca 2 cm od górnej krawędzi. Kładziemy nasionka, nie trzeba dawać duże ilości, wystarczy 8-10 sztuk. Nasionka lekko przygnieciemy i zasypiemy cca 1 cm gleby. Jeżeli wyrosną wszystkie nasionka, trzeba je poprzesadzać w doniczkę. Ważne jest regularne podlewanie, polecane jest zraszanie ziemi.
Mix na wzmocnienie - mieszanka zawiera babkę lekarską, kozłka lekarskiego, szczodraka krokoszowatego, jeżówkę i dziurawiec zwyczajny.
2,64 zł
Idealnym stanowiskiem jest okno skierowane na południe lub zachód, żeby promiennie słoneczne dochodziły przynajmniej 6 godzin w ciągu dznia. Podlewać trzeba regularnie rano albo wieczorem, ale bardzo ostrożnie, żeby zapobiec ich przelaniu, bo w takim razie korzenie mogłyby zgnić. Wrażliwe na przelanie są: bazylia, szczypiorek, pietruszka i mięta. Nawożenie nie jest zalecane. Do nawożenia można użyć np. lekki odciek z pokrzyw i mniszków lekarskich. Zamiast nawożenia polecamy przesadzenie roślinek wieloletnich raz do roku do świeżej gleby. Zioła hodujemy dla ich świeżego zapachu i smaku a ten jest najlepszy właśnie u młodych roślinek. Spokojnie można zużyć całą roślinkę starszą rok i wysadzić nową. Nie trzeba być smutnym, jeżeli niektóre roślinki umierają, chodzi o zioła jednoletnie (kolendra, koperek albo bazylia) i powinno się je po roku ponownie wysadzić.
Najbardziej znane zioła na parapet to – bazylia (wypróbujcie różne gatunki, od listków czerwonych do kędzierzawych albo cytrynowych), oregano, tymianek, szczypiorek, kolendra, szałwia, rozmaryn, mięta, majeranek i koperek.
Mieszanka wieloletnich aromatycznych roślin ogrodowych - mix zawiera takie rośliny jak lawenda, melisa, szałwia i izop.
2,64 zł
Najwcześniej 6 tygodni po wysadzeniu. Zbieramy świeże pędy albo tylko liście. Zioła trzeba zbierać zanim wykwitną. Bazylii nie dajcie kwitnąć bo wtedy liście mogłyby być gorzkie. Przy zbierze obcinajcie pędy tak, żeby bazylia nie wykwitła. Majeranek i tymianek obcinamy tuż nad ziemią zanim wykwitną. Roślinka bardzo szybko odrośnie. Mięcie obcinami końce, żeby roślinka stała się silniejszą, zbieramy tylko liście.
Zioła można też suszyć, ale polecamy roślinki obciąć i w pojedynczych woreczkach dać do zamrażarki. Koperek można przetworzyć w słodkokwaśnej zalewie.
Najłatwiej i najszybczej rośnie rzerzucha. Jest to najlepsze zioło dla początkująchy zielarzy i do hodowania z dziećmi. Nasionka wysiewamy na tackę z celulozą, watą i po 3-7 dniach zbieramy roślinki o wysokości 4-6 cm.
Rzerzucha nadaję się do domowych serków na chleb lub prosto na chleb z maslem.
Dzieci będą się bardzo dobrze bawić i jednocześnie będziemy rozwijać ich zainteresowanie ziołami i ich użyciem w kuchni. Od rzerzuchy jest tylko krok do ogródka ziołowego na parapecie. Zakochajcię się w smaku świeżych ziół, bo ten kawałek zieleni orzeźwi waszą kuchnie.