specjalnie

AKCJA
Transport bezpłatnie

Szukaj

Przechowywanie cebuli i czosnku 2013-11-12

Przechowywanie cebuli i czosnku - dlaczego je przechowywać, kiedy czosnek i cebulę można kupić w ciągu całego roku w sklepie? Ich ceny zmnieniają się lub rosną, więc opłaca się własna uprawa. Czytajcie więcej o przechowywaniu, żeby warzywa wytrzymały dłużej ...

 

Przechowywanie cebuli i czosnku


Czy was też czasami przerażają ceny czosnku w sklepie, i myślicie o tym, czy naprawdę pochodzi z Polski? Ten dobry gatunek o silnym smaku? Jeśli czosnek i cebulę uprawiacie, to przeczytajcie artykuł na temat przechowywania, żeby te warzywa wytrzymały bez szwanku jak nadłużej.

 

Kiedy dojrzewa czosnek i cebula


Czosnek i cebula dojrzewają w lipcu. Czosnek należy zebrać wczas. Zbieramy go kiedy liście zaczynają żółknąć i pokładają się. Przy późnym zbiorze uszkadza się opakowania ząbków i cała główka się rozpada.

 

Czosnek suszymy w cieniu pod dachem. Skrócimy korzenie. Wiążemy w warkocze 15-20 pączków.

 

Jeśli zostawicie cebulę aby przejrzała, to będziecie z jednej strony zadowoloni, bo będzie większa. Z drugiej strony ale jest trudna do przechowywania i jest bardziej podatna na choroby. Większa cebula nie wyschnie tak dobrze, żeby mogła być przechowywana.


Kiedy jest czas na zbiór cebuli? Dowiecie się to tak, że liście zaczynają leżeć. Kiedy się poloży do około jednej trzeciej wysokości, zatrzymajcie podlewanie cebuli i pozostawcie ją do wyschnięcia na słonecznej grzędzie (zwykle dzieje się to w połowie lipca). Więc natka cebuli dobrze wyschnie, usztywnia się skóra i dostawa kolor złoty, brązowy lub ciemno czerwony w zależności od uprawianej odmiany.

 

Cebule nie zbieramy w deszczu. Jeśli zacznie padać kiedy cebula usycha na grzędzie, trzeba ją natychmiast przenieść pod dach.

 

Cebulka Pompei - jest delikatna, z małymi, okrągłymi, białymi główkami. Jest idealna do sterylizacji (przed tym dajemy ją na minutę do wrzątku). Jeśli ktoś jest miłośnikiem marynowanych cebuli, można w następnym sezonie sięgnąć po odmianę Blanca Barletta.



 


 

Wielką wyhodowaną cebulę użyjemy w zimie głównie przy jatkach. Dodajemy ją wszędzie tam, gdzie nam smakuje i gdzie jest potrzebna!


Przechowujemy cebule


Pod koniec października przygotujemy cebule do przechowywania. Cebula powinna być dostatecznie wysuszona. Nie przechowujemy owoców, które mają pleśń - te wyrzucamy. Cebulę włożymy do drewnianych skrzynek i okryjemy kocem. Cebulę przechowujemy w niższych temperaturach. Doskonale to około 1 ° C. Krótkoterminowo wytrzymuje nawet temperaturę poniżej zera. Może być przechowywana w piwnicy, gdzie nie powinno być zbyt mokro. Upewnijcie się, że wilgotność nie przekracza 65 %. Cebula może być przechowywana też w domu w spiżarni. Umieśćcie skrzynkę na podłodze. Niższe temperatury toleruje lepiej niż wyższe.

 

Cebula szalotka wytrzyma tak przechowywana aż do czerwca. Cebula na ogół wytrzyma smaczna do lutego aż marca, kiedy zaczyna kiełkować. Jeśli cebule zmarznie – zrobi się szkelna, ale po rozmrożeniu nadaje się do spożycia. Dobrze przechowywana cebula jest na dotyk twarda i sztywna. Nie wyrastają z niej zielone pędy.

 

Cebula powinna być integralną częścią odżywiania. Najbardziej korzystna jest surowa. Gotowaniem traci na sile. Jesienią jest przydatna ze względu na duże dawki witaminy C, E i B. Zawiera także kwas foliowy i szeroki zakres minerałów i pierwiastków śladowych - wapń, sód, żelazo, potas, cynk, magnez, fosfor, siarkę, miedź i jod.

 

Spróbujcie syropu na kaszel. Obierzcie cebulę, pokrójcie na kawałki, można nawet na większe lub zetrzyjcie ją. Wsypcie większą ilość cukru i pozostawcie min. noc działać - puści sok. Ten używamy po łyżkach jako lekarstwo ludowe.



 


 

Pomyślcie o tym, jak długo chcecie przechowywać czosnek i przygotujcie mu odpowiednie warunki.


Przechowujemy czosnek


Wysuszony czosnek przechowujemy w suchym i dobrze wentylowanym miejscu. Może to być chłodniejszy pokój. Wilgotna piwnica nie nadaje się do przechowywania. Nie jest również odpowiednie pomieszczenie o temperaturze pokojowej. W tych warunkach zaczynają ząbki kiełkować i to pogorsza ich jakość.

 

W suchym i chłodnym miejscu przechowujemy również ząbki czosnku przeznaczone do sadzenia.

 

Dotrzymujcie optymalną wilgotność podczas przechowywania, która wynosi około 40 %. Nieodpowiednia jest także wyższa wilgotność. Np. w lodówce jest 80%. Jak cebula tak i czosnek może być przechowywany w drewnianej skrzyni lub pudełku kartonowym, które okryjemy kocem. Czosnek może być chwilowo wystawiony na mróz, ale wtedy traci swój smak. Pojemnik do przechowywania zostawcie zamknięty w niższych temperaturach.

 

Czosnek może obrać i zetrzeć do słoików, wymieszać z solą i przechowywać w lodówce. Uwaga - czosnek, który będzie w kontakcie z powietrzem może dostać niebieskiego, zielonego lub brązowego koloru. Te rozgniecione ząbki są przeznaczone do szybkiego spożycia. Tymczasowo można je włożyć w plastikowej misce do zamrażarki i stopniowo zużywać. W mrozie czosnek zrobi się szkielny, wodnisty i straci smak. Całe ząbki czosnku mogą być załadowane do szkła - do oleju. Uważajcie - może się stać, że wam słoik przecieknie. Nie wypełniajcie go aż do końca. Czosnkowe ząbki mogą być sterylizowane w zalewie słodko-kwaśnej.

 

Spróbujcie pąki czosnku przechowywać główkami do góry. Powinny być dłużej świeże niż te, które będą przechowywane w zawieszone w warkoczach do dołu. Można przechowywać je w wazonie w ciemniejszym kącie pokoju.


Można również zrobić własną oryginalną oliwę - do której włożymy gałązkę rozmarynu, ząbek czosnku i papryki chili. Jeśli kochacie marynowany ser – pokrójcie go w kostkę, można dodać kapary, paprykę chili i czosnek. Można również wstawić zioła - bazylię, cząber lub liść laurowy. To zależy od waszego gustu. Takie delikatesy doprawione czosnkiem nie tylko wyśmienicie smakują, ale również wyglądają dobrze dla oka i są odpowiednie na prezent.

 

Obieracie jesienią czosnek i dodajecie go profylaktycznie do wszystkich posiłków?

Czy znacie jakiś oryginalny przepis z cebuli? Podzielcie się tym artykułem ze znajomymi na Facebooku!