specjalnie

AKCJA
Transport bezpłatnie

Szukaj

Szpinak - zdrowe warzywo 2014-05-17

 

Świeży szpinak jest sezonowym zdrowym warzywem. Jest bogaty w witaminę C i minerały. Znanych jest około 20 rodzajów odmian szpinaku.  

 

 

W tym artykułe przeczytacie: rodzaje roślin, gleba i wysiew, nawożenie

 

 

Szpinak - zdrowe warzywo


Szpinak warzywny (Spinacea oleracea L.) jest sezonowym zdrowym warzywem. Jest bogaty w witaminę C i minerały. Znanych jest około 20 rodzajów odmian szpinaku. 

tip

Spróbujcie użyć surowe liście szpinaku do sałatek.

Podajemy go gotowany lub lekko sparzony. Surowy szpinak jest używany we Włoszech, przede wszystkim do sałatek.

 

 

 

Rodzaje roślin


Szpinak jest rośliną dwupienną. Męskie rośliny szybciej rozwijają kwiaty, rośliny kobiece mają więcej liście i kwiat rozwija się powoli. 

Jednopienne odmiany mają zarówno płeć żeńska i płeć męską, dlatego mają większe plony i rośliny dłużej wytrzymują. Szpinak ma krótki okres wegetacji około 7-8 tygodni. 

 

 

 

Gleba i wysiew szpinaku


Rośnie wszędzie na pulchnej i próchniczej glebie ogrodowej. W ciężkiej, wilgotnej i źle zagęszczonej glebie rośnie źle. Jest to typowa roślina długiego dnia, która w lecie bardzo szybko kwitnie i wystarczające plony daje tylko wiosną lub jesienią, szpinak ma bardzo ograniczony okres siewu, na który wpływają cechy odmianowe.



Nawożenie


Szpinak ogólnie nie wymaga prawidłowego odżywiania. Kompost i kompleksowe nawozy są wystarczające. Jeśli chcemy osiągnąć podwójnego zbioru, to po pierwszym przycięciu stosujemy nawóz wapienno-amonowy.

tip

Trzeba uważać na odpowiednie nawadnianie.

Szpinak jest także atakowany przez szkodniki i śmietka ćwiklanka (Pegomya hyoscyami L.). Używamy przeciwko niej ochronnych moskitier i oprzysków przeciwko mszycom.